Boonman Bedden – Lieneke Boonman


Collectieve beveiliging op Bedrijventerrein Duin.
Een gesprek met Lieneke Boonman van
 Boonman Bedden
Bedrijventerrein DUIN herbergt een breed scala aan bedrijven, waaronder Boonman Bedden, een familiebedrijf dat al sinds 1988 actief is in de verkoop van bedden, slaapkamerartikelen, linnengoed en kasten. We hebben Lieneke Boonman, de huidige eigenaar van Boonman Bedden, geïnterviewd om haar perspectief te krijgen op de collectieve beveiliging op Duin en waarom ze deelneemt aan het Bedrijven Investerings Zone (BIZ) programma.
 
Een familiebedrijf met diepe wortels in DUIN
Lieneke Boonman vertelt ons over de geschiedenis van Boonman Bedden, dat al meer dan drie decennia een begrip is in de regio. Het bedrijf, dat is opgericht door haar ouders, begon met de verkoop van waterbedden, een gat in de markt in die tijd. “De onderneming groeide gestaag en we verhuisde vanuit huis naar het winkelpand in Schijndel waar nu Hoogzaad Wonen in zit. Toen bood zich de kans aan om op Duin te bouwen, we kochten aan de rand van Duin een stuk grond. We hebben hier nu de winkel, het magazijn én kantoor op een locatie. Op een mooie zichtlocatie en meer vierkante meters. Voorheen was onze winkel in tweeën gesplitst en hadden we zowel bedden als wonen. Het assortiment wonen zijn we inmiddels mee gestopt en op die plek hebben we nu een grote bedden outlet voor showroommodellen.”
 
Het belang van BIZ Collectieve Beveiliging
“Solidariteit is iets waar wij bij Boonman Bedden in geloven. Toen ik ontdekte dat er maar weinig bedrijven deelnemen aan het BIZ-collectieve beveiligingsprogramma, schrok ik. ‘Samen sta je sterker’, is wat ons betreft de sleutel tot een veilig en welvarend bedrijventerrein. Natuurlijk hebben we ook onze eigen camera’s op ons terrein. Ook BIZ heeft zijn eigen beveiligingscamera’s. Zo maken we het hele bedrijventerrein veiliger. Wanneer meer bedrijven deelnemen aan het collectief, kunnen we samen investeren in hoogwaardige beveiligingstechnologie. Het doel is om potentiële criminelen af te schrikken. Alleen als het bij ons goed en duidelijk beveiligd is, zullen criminelen kiezen voor een terrein dat niet goed beveiligd is. Inbraken en criminaliteit hoort bij het ondernemen, dat is gewoon zo. Maar samen kunnen we er preventief voor zorgen dat de criminaliteit niet groter wordt.”
 
De Impact van Inbraken en Onveiligheid
Lieneke deelt eerlijk haar ervaringen met inbraken en de gevolgen daarvan voor Boonman Bedden. “Inbraken zijn gewoon shit. Niet alleen de frustratie dat mensen aan je spullen komen, maar het is ook financieel en emotioneel belastend als ondernemer. Het regelen van zaken na een inbraak kost veel tijd en energie. Bovendien stellen verzekeringsmaatschappijen vaak strengere eisen na inbraken, waardoor we gedwongen worden om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Het is allemaal negatieve energie die je bezighoudt terwijl je daar iets positiefs mee kunt doen.”

“Ik herinner me zelfs een situatie waarin inbrekers een specifiek patroon van inbraken hadden. Ze braken in door een raam in te slaan en namen showroommodellen van een complete woonkamer set mee. De tv-kast, die beschadigd was, bleef staan. Tot er een week later wéér ingebroken werd. Hetzelfde raam werd ingegooid en de tv-kast werd alsnog meegenomen.” Lieneke kan er nu voorzichtig om lachen en zegt: “Zijn vrouw zat thuis en wilde de complete set. Hij werd er weer op uit gestuurd.” Dit onderstreept natuurlijk het belang van preventieve maatregelen om de veiligheid op Duin te waarborgen.
 
De Oproep aan Andere Ondernemers op Duin
Lieneke heeft een duidelijke boodschap voor ondernemers op Bedrijventerrein Duin die nog geen deel uitmaken van het collectief: “Deelname aan de collectieve beveiliging is niet alleen een investering in de veiligheid van het bedrijventerrein, maar ook in de toekomst van je eigen bedrijf. Ik hoop dat iedereen verantwoordelijkheid wil nemen en bijdraagt aan het collectieve doel. Leg de verantwoordelijkheid niet alleen bij je buurman-ondernemer neer. Ik geloof dat het een relatief lage investering is, slechts een paar tientjes per maand. Ondernemen kost wel meer dan dat”, lacht Lieneke. “Als ondernemers samenwerken, kunnen we het hele bedrijventerrein veilig maken, waardoor iedereen profiteert.”